Nie tylko stomatolodzy zachęcają do zwracania uwagi na spożycie cukrów

Ogłoszone niedawno wytyczne żywieniowe dla Amerykanów sugerują, by cukry dodawane do żywności dostarczały nie więcej niż 10% dziennej ilości kalorii. Rekomendacje opracowane przez amerykański Department of Health and Human Services (HHS) oraz Department of Agriculture (USDA)  po raz pierwszy wskazują na konkretny limit.

Głównym źródłem tych tzw. „pustych kalorii” są słodzone napoje, słodycze, lody i ciasta. Zawierają one m.in. brązowy cukier, syrop kukurydziany, dekstrozę, fruktozę, miód, laktozę, syrop klonowy i wiele innych substancji słodzących.

Wiadomo, że oprócz przyspieszania próchnicy, spożycie cukrów w tej postaci zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Author Info

xmedstom

Translate »